[ Back to home ]
City Of Bayswater

History

 Historically, The RISE is located on a site that has traditionally been a focus for community, recreation and civic activity in Maylands. The Maylands Hall, located on the corner of Guildford and Eighth Avenue, was built in the 1920s. On 7 May 1921 the building was officially opened by E W Hamer, and even at that early time the site had significant social and cultural importance for the local community. In later years, other recreational facilities were constructed to meet community needs.

In the late 1970 and early 1980s, the decision was made that the original clubrooms and grounds were no longer suited to meet the needs of a changing community. The facilities were considered cramped, in poor condition and lacking in flexibility. This prompted a fresh look at what was needed, which resulted in the development of an indoor Leisure Centre that opened in 1982.

The Alma Venville Centre was opened in 1983 and named in honour of Georgiana Alma Venville OAM JP, in recognition for her service to the community and her strong support for the development of community facilities such as recreation centres.

Alma Venville Centre

The RISE

Alma, who grew up and lived most of her life in the Maylands area, served as a City of Stirling Councillor representing the Maylands Ward for 18 years, Mayor from 1975 to 1976 and Deputy Mayor in 1977. Alma was also Secretary of the Maylands Ratepayers Association from 1970 to 1989.

Over time ongoing changes in leisure and social patterns of the community saw a decline in the use of the old Maylands Hall. With the assistance of funding from a State Government grant, the building was converted for use as a local library.

The new millennium again ushered in an era of changing community needs and expectations. When the City of Bayswater took over Maylands from the City of Stirling in 1998 the concept of a new community multipurpose facility on this site to replace the now outdated Alma Venville Centre was first discussed.

Over the next 10 years a feasibility study was undertaken and a series of meetings held, which has culminated in the concept design of the new facility.

©Copyright 2017. City of Bayswater. All rights reserved.
Website by IBC Digital / Powered by Verdi CMS